راهنمای کسب اطلاعات در مورد رفتار گوسفند ها
ما در این متن می خواهیم اطلاعاتی را درباره گوسفند ها عادات بد آن ها که باعث آسیب رسیدن به خودشان می شوند، برای شما شرح دهیم. حیوانات به طور کلی به دو دسته اهلی و وحشی تقسیم می شوند. انسان ها از زمان های دور به فکر اهلی کردن حیوانات، برقراری ارتباط با آن ها و استفاده از پوست و گوشت و دیگر مزایای آن ها بودند و امروزه در این کار پیشرفت زیادی کرده اند. گوسفند ها از جمله حیواناتی هستند که دارای گوشت بسیار فراوان و محبوب در میان مردم، پشم مناسب برای استفاده انسان ها و شیر خوراکی خوشمزه که از آن لبنیات دیگر نیز تولید می شود، می باشند. اما این حیوان با وجود تمام فوایدی که دارد، دارای یک سری از عادت های بد می باشد که این عادات، باعث رسیدن آسیب به خود حیوان می شود. با ما همراه باشید تا اطلاعاتی را درباره این عادت ها و آثار آن ها بر گوسفندان به شما ارائه دهیم.
گوسفند ها و ویژگی های آن
به طور کلی گوسفند حیوانی است که ظاهرش از پشم پوشیده شده است و نشخوار کننده است، یعنی گیاه خوار است و چرا کردنش بسیار طول می کشد. همچنین گوسفند یک حیوان بصری است و خاستگاه اصلی اش صحرا و کوهستان می باشد؛ به همین دلیل بدن آن به آب کمی نیاز دارد. دانشمندان به مطالعه رفتار شناسی گوسفند ها پرداخته اند و متوجه شدند مشخصه های رفتاری منحصر به فردی در رفتار گوسفندان موجود است. آن ها زمان زیادی را به شناخت رفتار های گوسفندان پرداخته اند و عادات رفتاری آن ها را کشف کردند و آسیب های ناشی از عادت های گوسفند ها را نیز مورد بررسی خود قرار دادند. اهمیت آشامیدن آب به دام زنده در زمستان بسیار زیاد است و باید مراقبت های ویژه ای در این زمینه صورت گیرد چرا که با رعایت نکردن نکات اینچنینی ممکن است دام از بین برود.
گوسفند ها و رفتارشناسی آن ها
دانشمندان در مطالعات خود متوجه شدند آنچه گوسفند ها را از دیگر حیوانات متمایز می سازد، گیاه خواری یا همان نشخوار کنندگی این حیوان می باشد. اگر رفتار غذایی گوسفند علف خوار را با دیگر الگو های خوراک مثل گوشت خواری مقایسه کنید، متوجه می شوید که حیوانات گوشتخوار، زمان کمتری را برای تغذیه نسبت به نشخوارکنندگان مصرف می کنند. گوسفند ها به طور معمول زمان بیشتری برای خوردن غذا صرف می کنند اما در مقابل، زمان کمتری برای پیدا کردن غذا استفاده می کنند زیرا حیوانات گوشت خوار باید با حمله به حیوانات دیگر، آن ها را شکار کنند و خود این کار به علاوه یافتن یک شکار مناسب و خوردن آن زمان زیادی می خواهد اما گوسفند ها صرفا به چرا می پردازند. آناتومی حیوانات گوشت خوار به شکلی است که بدنش آماده حمله به حیوانات دیگر و شکار آن ها است، اما آناتومی بدن گوسفند طوری است که فقط قابلیت چرا دارد و نمی تواند حیوانات گوشت خوار را شکار کند. در هنگام چرای گوسفندان، خوب است به این نکته توجه داشته باشیم که حتما یک شرایط آرام و ساکت را برای گوسفند ها فراهم کنیم زیرا یک صدای بلند مثل پارس یک سگ یا فریاد زدن، باعث می شود که گوسفند به طور ناگهانی دست از نشخوار کردن بردارد و حالت عصبی ای به خود بگیرد.
عادت های معمول یک گوسفند
یکی از عادت های گوسفندان، این است که به طور معمول، میل به خوردن خوش خوراک ترین گیاهان را دارند و از خوردن کثافات و علوفه آلوده، به شدت بیزار هستند. همچنین گوسفندان، چرا کردن در مراتعی را ترجیح می دهند که دارای شیب ملایمی باشند و یکی از آثار مثبت این عادت گوسفندان، این است که باعث غنی شدن خاک می شود زیرا کود گوسفندان موجب تقویت خاک شده و آن را برای کشاورزی بسیار مناسب می کند. یکی از خصوصیت های بسیار آشکار گوسفندان که در میان همه آن ها مشاهده می شود، غریزه بسیار قوی گله دوستی و دنباله روی آن ها است. این عادت و غریزه موجب شده که گوسفندان در هنگام ترس و وحشت، با سرعت زیادی به سمت گله بروند و خودشان را با جمع همراه کنند. اجتماعی بودن، از دیگر ویژگی های گوسفندان است. اگر در هنگام چرا گوسفندان هم دیگر را ببینند و بدانند که با هم در یک مکان چرا می کنند، از خیلی از تنش ها جلوگیری می شود. به عقیده دانشمندان، معمولا بهتر است که گوسفندان برای چرا از گروه های حداقل پنج نفره تشکیل شوند تا از ایجاد تنش جلوگیری شود. شناخت عوامل ضد تغذیه ای در خوراک دام باعث می شود بتوانیم از سوء تغذیه و نخوردن غذا در دام جلوگیری کنیم.
آسیب های ناشی از عادات گوسفندان
یکی از عادت های گوسفندان که برای آن ها گاهی بسیار خوب و گاهی، بسیار بد است، غریزه بسیار قوی گله دوستی و دنباله روی در درون آن ها است. اگر یک گوسفند در خطر قرار بگیرد و بترسد، باعث می شود که به سرعت خودش را به گله گوسفندان برساند و خود را در درون جمعیت جای دهد. این که گوسفند در جمع قرار بگیرد می تواند باعث شود که از خطر نجات یابد، اما از آنجا که شدت این غریزه در گوسفندان بسیار زیاد است، وقتی یکی از آن ها در گله حرکت می کند گوسفند های دیگر هم بدون هیچ فکری و به دنبال آن می دوند و این کار آن ها گاهی بسیار خطر آمیز می شود. در سال دو هزار و شش میلادی، در شرق ترکیه، چهارصد گوسفند جان خود را از دست دادند. در آن زمان، هنگامی که یک گوسفند سعی کرد از یک دره با عمق پانزده متر عبور کند، گوسفندان دیگر هم به دنبالش رفتند و مردند. یکی دیگر از رفتار های بد گوسفندان که البته اغلب در قوچ های دارای میل جنسی بالا دیده می شود آن است که قوچ، ممکن است برای مدت طولانی از خوردن غذا سر باز زند و این کار باعث می شود وزن قابل ملاحظه ای را از دست بدهد. این موضوع در بعضی مواقع باعث می شود که قوچ، سلامتی خود را در معرض خطر قرار دهد و حتی آن را از دست بدهد. البته چنین میزان میل جنسی ای در قوچ ها، اگر زیاد باشد یک بیماری به حساب می آید و افراد باید در این شرایط به خوبی از قوچ ها مراقبت کنند. یکی دیگر از اختلال های موجود در گوسفندان، پشم خوری می باشد. این اختلال بیشتر در گوسفند هایی دیده می شود که در محدودیت نگهداری می شوند و گاهی با یک کمبود مواد مغذی نظیر فیبر یا فسفر، در ارتباط است. این اختلال به گونه ای است که گوسفندان شروع به خوردن پشم های آغشته به مدفوع در گوسفندان بالغ می کنند. البته این کار باعث بیمار شدن گوسفندان نمی شود، اما یک کار آزار دهنده می باشد و موجب اتلاف پشم قابل فروش می شود. بهترین زمان پشم چینی در گوسفندان را بدانید بهتر خواهد بود، ولیکن این عادت بد پشم خوری ممکن است زمانی باشد که پشم های گوسفندان کوتاه است.
میزان هوش گوسفندان
در گذشته دانشمندان فکر می کردند که گوسفندان، حیواناتی کم هوشی هستند اما امروزه با مطالعه بیشتر رفتار آن ها، متوجه شدند که این چنین نمی باشد. یکی از رفتار های هوشمندانه آن ها این است که، یک بار گوسفندان گرسنه در انگلیس، با دراز کشیدن روی پهلو ها و غلتیدن از بین نرده ها، توانستند خودشان را از نرده حفاظتی گاو ها آزاد کنند.
نکاتی درباره گوسفندان
هر حیوانی دارای یک سری از عادت های بد و خوب می باشد. همچنین تمام حیوانات دارای فواید زیادی برای انسان ها هستند؛ از این رو ما باید رفتار های این حیوانات از جمله گوسفندان را بشناسیم تا بتوانیم از آن ها مراقبت کنیم و از فواید آن ها مثل شیر و گوش و پشم، بهره ببریم.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر